تاریخ انتشاردوشنبه ۱۱ دی ۱۳۹۱ - ۱۰:۵۴
plusresetminus
انتشار گزارشی درباره افزایش حجم نقدینگی طی دولت‌های نهم و دهم واکنش‌هایی را در پی داشته و بعضا یکی از دلایل بزرگ شدن آن به پرداخت نقدی یارانه‌ها نسبت داده می‌شود.
۰
کد مطلب : ۱۱۵۷۸
بررسی افزایش حجم نقدینگی و نقش یارانه نقدی در آن
 بر اساس گزارش بانک مرکزی حجم نقدینگی در مهرماه سال جاری از مرز ۴۱۵ هزار میلیارد تومان گذشته است و این در حالی است که این رقم در پایان شهریور ماه ۴۰۲ هزار میلیارد تومان بوده است.

در این باره برخی کارشناسان بر این باورند که پرداخت یارانه نقدی باعث افزایش حجم نقدینگی شده است اما محمود احمدی نژاد - رییس جمهوری- معتقد است که اگر پول مردم را به دست خودشان بدهیم، در مصرف نیز کنترل دوباره‌ای بوجود می‌آید. به اعتقاد وی برخی گمان می‌کنند پولی که به دست مردم می‌رسد، موجب افزایش نقدینگی می‌شود اما اشتباه می‌کنند، چراکه نقدینگی یعنی افزایش پایه پولی.

نگاهی به آمارهای رسمی بانک مرکزی نشان می‌دهد که نقدینگی در دولت‌های هفتم و هشتم حدود هفت برابر رشد داشته است و از ۱۱ هزار و ۶۵۵ میلیارد تومان به عدد ۷۶ هزار و ۷۱۱ میلیارد تومان رسید اما میزان رشد نقدیندگی در حالی که حدود هفت ماه به پایان دولت دهم مانده است در دولت احمدی نژاد حدود ۵.۵ برابر شده است که در قیاس با توجه به شرایط دشوار تحریم رشد کمتری نشان می‌دهد.

همچنین محمدرضا فرزین - دبیر ستاد هدفمندسازی یارانه‌ها - با بیان اینکه بیش از ۷۱ هزار میلیارد تومان یارانه نقدی به مردم پرداخت شده است، تصریح می‌کند: اگرچه برخی معتقدند هدفمندی‌ یارانه‌ها باعث افزایش سریع نقدینگی شده اما چنین چیزی نیست و نرخ رشد نقدینگی در سال ۹۰ نسبت به سال‌های قبل کمترین میزان را داشته است و در نتیجه بررسی‌ها این نظریه که پرداخت یارانه نقدی باعث افزایش نقدینگی شده است را رد می‌کند.

وی همچنین نرخ رشد نقدینگی را در سال‌های ۸۸، ۸۹ و ۹۰ به ترتیب ۲۳.۹، ۲۵.۲ و ۱۹.۴ درصد اعلام و اظهار می‌کند: این رقم برای شش ماهه امسال ۱۴.۲ درصد اعلام شده است به علاوه در شش ماهه اول سال ۹۰ نرخ رشد پایه پولی منفی ۳.۴ درصد بوده است.

وی مدیریت متغیرهای کلان در اقتصاد را امری مهم اعلام و در واکنش به اظهارات رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی مبنی بر این که پرداخت نقدی یارانه باعث افزایش نقدینگی شده است، خاطرنشان می‌کند: بنا به گزارش بانک مرکزی در سال ۱۳۹۰ کل پایه پولی ۷۶ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان بوده است و بررسی‌ها نشان می‌دهد که خالص مطالبات بانک مرکزی از بخش دولتی پنج هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان کاهش یافته است.

اما در این باره محمد باقر صدری - اقتصاددان - اظهار کرد: میزان نقدینگی به ۴۱۵ هزار میلیارد تومان رقمی بیش از ظرفیت اقتصاد است.

این اقتصاد دادن با اشاره به نقش تحریم‌های اعمال شده در بروز شرایط فعلی در اقتصاد کشور و نیز اجرای قانون هدفمندسازی یارانه‌ها می‌گوید: آنچه دولت‌های گذشته انجام ندادند در دولت نهم و دهم انجام شد که اقدامی مهم بود.

این اقتصاد دان تاکید می‌کند: پرداخت ۷۱ هزار میلیارد تومان یارانه نقدی نمی‌تواند نقش چندانی در ۴۱۵ هزار میلیارد تومان داشته باشد و نمی توان افزایش نقدینگی را به گردن اجرای قانون هدفمندسازی یارانه‌ها انداخت.
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

آخرین عناوین